Circa 159.000 de turiști străini au ajuns în acest an în croaziere pe Dunăre și au cheltuit aproape 16 milioane de euro în România, potrivit autorităților și operatorilor prezenți la Conferința Internațională de Turism a Dunării, organizată la București în perioada 3-5 decembrie.
Gerhard Skoff, președintele Comisiei Turismului Dunărean, a spus că 33% din pasagerii de croaziere fluviale din Europa călătoresc pe Dunăre. În cifre, numărul acestora depășește un milion de persoane.
Dintre aceștia, doar 159.000 de turiști au ajuns și pe teritoriul României, față de 155.000 anul trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, citate de Răzvan Filipescu, președintele Autorității Naționale pentru Turism (ANT).
Skoff a arătat că un turist aflat în croazieră cheltuiește aproximativ 160 de euro pe zi.
„Din această sumă, pe teritoriul României cheltuiesc cam 30-40 de euro pe zi, pe excursii opționale, mâncare și suveniruri. Cum durata croazierei pe teritoriul țării noastre este de 3-4 zile, putem spune că un turist străin de croazieră cheltuiește în medie în România aproximativ 100 de euro”, a declarat Gheorghe Mărginean, proprietarul Karpaten Turism, agenție care se ocupă de serviciile pe teritoriul României pentru aproximativ 120.000 de turiști.
El a spus că turiștii cheltuiesc cel mai puțin pe teritoriul Bulgariei, care suferă, ca și România, de lipsa investițiilor în agrement, iar cel mai mult în Ungaria (80 de euro pe zi) și Austria (100 de euro pe zi), țări în care este bine pus la punct și comerțul cu suveniruri.
Cei mai mulți turiști care ajung pe croaziere vin din Germania, Austria, SUA și Franța.
Reprezentanții autorităților din turism au afirmat că turismul dunărean va beneficia de promovare externă și că Dunărea va avea un brand propriu.